The Red Baron in het "Nieuws".


Hier vindt u een overzicht van kranten artikelen die in de lokale nieuws bladen zijn gepubliceerd.

Er is zoveel mogelijk geprobeert de artikelen op chronologische volgorde te plaatsen.
Opm. In verband met de privacy van betreffende personen zijn namen in sommige gevallen onleesbaar gemaakt.


Hier een van de oudste artikelen die we hebben kunnen vinden in het  "The Red Baron" archief.

Het artikel was niet voorzien van een datum, maar uit de tekst kunnen we afleiden dat dit waarschijnlijk in 1979 gepubliceerd is. Om het modelbouwen meer onder de aandacht te brengen van de schooljeugd is getracht met een kleurplaten wedstrijd de interesse te wekken van de jongelui.
(het is niet meer bekend of dit ook nieuwe leden heeft opgeleverd.)


*****

De modelbouwvereniging "The Red Baron" nam ook geregeld deel aan tentoonstellingen en shows.

Het kranten artikel, hier boven afgebeeld, laat zien dat ook werd geprobeerd de modelbouw in de beginperiode meer "aan de man" te brengen. Het relatief onbekend zijn met modelbouw is voor velen een drempel om met deze fantastische hobby te beginnen. Met een expositie als deze probeerde de modelbouw vereniging meer bekendheid te geven aan de mogelijkheden om modellen op afstand te besturen. Modellen die getoond zijn tijdens de expositie worden beschreven en ook de mogelijkheden om de verschillende diciplines als vliegtuigen, auto's en boten worden genoemd.


*****

Er werden ook diverse wedstrijden op het veld van de "The Red Baron" in Wilbertoord georganiseerd getuige het artikel hier onder.

Er zijn door de jaren heen, zoals hier in 1985, diverse wedstrijden op het veld van "The Red Baron" georganiseerd. Beschreven zijn de verschillende zweefvlieg wedstrijden en een "Pylon race". Uit het eindklassement is te zien dat het deelnemers veld uit diverse windrichtingen naar Wilbertoord is gekomen voor deelname.
(namen vanwege privacy verwijderd uit het artikel.)

Note: Pylon racen is een vorm van vliegen met (zeer) snelle toestellen en daarbij het afleggen van ronden over een parcour gemarkeerd door "Pylons". Deze vorm van wedstrijden bestaat nog steeds en wordt op full scale oa. door Red Bull teams uitgeoefend met zeer snelle toestellen die tijdens de vlucht ook nog variaties op het vliegen moeten uitvoeren.

In de USA is deze wedstrijd vorm zeer populair in de plaats RENO in de staat Nevada.
Neem hier eens een kijkje: Air Races in Reno (Nevada USA)


*****

Een van de drijfveren achter "The Red Baron" club, dhr. Wim van Reijmersdal,
is eens benaderd door de krant om eens een "stukske" in de krant op te vullen.

We zijn bijzonder blij te kunnen vermelden dat dhr. Wim van Reijmersdal nog altijd zeer actief lid van de vereniging is, en hij met zijn hoge leefdtijd van 80+ jaar (geb. 1943) nog  menig club lid het nakijken geeft. Daarnaast wordt Wim zeer gewaardeerd door alle leden, voor zijn uitgebreide kennis van de modelbouw kunst en het uitoefenen van de modelvliegerij. Wim vliegt nog met grote regelmaat een eigenbouw zweeftoestel en een opgelapte "trainer" die overgenomen is van een voormalig clublid. In zijn collectie zijn ook een "Spitfire" en een "CAP232" aanwezig, alhoewel daar wat minder mee gevlogen wordt omdat die vanwege de snelheid meer concentratie vereisen.

De jaren gaan tellen,....ook bij Wim.
( knappe vent, die gast op de foto. 😉 )


*****

Open dag(en) georganiseerd door de "The Red Baron".

In de jaren "1990 ~2000" werd er bijzonder veel werk verricht om de modelvliegerij bij een groter publiek onder de aandacht te brengen. Met zgn. "Open dag" openstellingen kon elke bezoeker het veld op om de modellen eens van dichtbij te kunnen zien. De vele vragen gesteld aan de piloten over de toestellen en de bijbehorende apparatuur, werden met open armen ontvangen en met veel overtuiging beantwoord.

Natuurlijk was elke piloot trots op het toestel wat hij had opgesteld en een simpele vraag werd vaak beantwoord met een uitgebreid verhaal over het hoe en wat.
Het grote enthousiasme van de piloten en hun hobby was/is soms niet te temmen.

Getuige deze foto was er de nodige interesse voor deze open dag op het vliegveld.


*****

Onbedoelde ongelukjes en inschattings fouten vinden wel eens plaats,
ook bij de meer ervaren vliegers komt het voor....

Dat het niet altijd perfect gaat is bij het modelvliegen is bij de meeste piloten wel bekend. Je moet veel vliegen met het model om te leren omgaan met onverwachte zaken. Motoren die afslaan, in geval van brandstof motoren, dienen onmiddelijk te worden beantwoord met correctieve acties om een toestel onbeschadigd of met lichte rest schade te kunnen behouden. Dat dat niet altijd lukt is bij menig piloot wel bekend. Het is van groot belang dat men met de toestellen in de buurt blijft van het veld om bij een eventuele onverwachte problemen men zal moeten proberen om terug op het veld te kunnen landen (of te crashen 🙁 ).

Dat dat niet altijd zo gaat, beschrijft het kranten artikel hier boven.


*****


Model vliegen duur ?? Volgens dit artikel in de krant niet duurder dan andere hobbies.


*****

Van een leien dakje gaat het zeker niet.

Onze club "The Red Baron" heeft het niet altijd gemakkelijk gehad. Omdat we geen veld in eigendom hebben maar een stuk grond huren van een eigenaar is ons bestaan afhankelijk van onze overeenkomst met de eigenaar. Tot op heden is het nog altijd gelukt om in goed overleg met de eigenaar tot overeenstemming te komen als gebruik voor de modelvliegvereniging "The Red Baron".

Overleg met overheids instanties hebben tot niets geleidt en enige vorm van subsidie is ons tot op de dag van vandaag onthouden. Argumenten dat we er willen zijn voor de jeugd, dat we proberen de jeugd meer te betrekken bij "buiten activiteiten" hebben ons niets, maar dan ook niets, gebracht.

Overheids instanties zijn niet ontvankelijk voor kleine groeperingen,
die leveren geen stemmen op, en zijn dus niet interessant.

Wel worden er subsidies gegeven aan verenigingen voor voetbal, volleybal...
Voor een volleybal tournooi op een dorpsplein worden vele vrachtwagens met schoon zand op een plein gedumpt
om er vervolgens een week later weer opgeruimd te moeten worden door de medewerkers van de gemeentelijke dienst.....
***** wat lullen we nu over geld verspilling 🙁 *****" The Red Baron "

....... hij strijdt voort .....